آیا تا به حال به این سوال رسیدید که شیر انبساط چیست؟ شیر انبساط قطعه ای از اجزای تبرید است که میزان ورود مبرد به اپراتور راکنترل می کند. در نتیجه با این قطعه میزان هیت شدن گاز خروجی از اپراتور را کنترل کرد. با ذکر این مقدمه در مقاله پیش رو از تکنو تهویه در مورد شیر انبساط با اکسپنشن ولو توضیحاتی خواهیم داد.
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر مطالب زیر را مرور فرمایید:
شیر انبساط یا اکسپشن ولو
یکی از چهار قسمت اصلی و جدایی ناپذیر سیستم تبرید شیر انبساط یا اکسپشن ولو می باشد. اکسپنشن ولو به عنوان یک شیر اتوماتیک در مسیر حرکت مبرد قبل از اپراتور نصب می گردد و با ایجادافت فشار باعث تبخیر مبرد می شود. گاز مبرد با وضعیت کم شدن فشار منجر به تبخیر مبرد می شود و گاز مبرد را به داخل اپراتور وارد می کند.
مشخصات فنی شیر انبساط
شیر انبساط یا اکسپنشن ولو به صورت کلی به سه دسته اصلی تقسیم بندی می شود:
- لوله موئین
- شیرانبساط ترمواستاتیک
- شیر انبساط الکتریکی
هر کدام از این نوع شیرها بنا به کاربرد و ظرفیت چیلر مورد استفاده قرار می گیرند. در حالت کلی می توان گفت وظیفه شیر انبساط کنترل و تنظیم میزان دبی مبرد ورود وخارج شده از اپراتور می باشد.
مطالب مرتبط با این محتوا :
شیر انبساط ترمواستاتیک
پرکاربرد ترین نوع اکسپنشن ولو در سردخانه و چیلرها شیر انبساط یا اکسپنشن ولو ترمواسناتیک است که مبنای کارکرد آن بر اساس بار اپراتور می باشد. به این شکل می باشد که در صورت افزایش بار در اپراتور، شیر انبساط ترمواستاتیکی به میزان مورد نیاز باز شده و اجاره عبور مبرد بیشتر به اپراتور می دهد. در هنگام کاهش بار شیر بسته شده و عبور مبرد را کاملا قطع می کند. بر خلاف برخی از باورها شیر انبساط عامل کنترل دمای اپراتور نمی باشد. در اصل دمای سوپرهیتی که در خروجی اپراتور وجود دارد میزان مبرد را در اپراتور کنترل می کند. کم هزینه بودن و سادگی در تعمیر شیر انبساط ترموستاتیک و عمر بیشتر آن نسبت به اکسپنشن ولو و الکترونیکی منجر به انتخاب آن شده است.
این شیرها از برگشت گاز خنک کننده(مبرد) به کمپرسور جلوگیری می کنند و به همین دلیل گزینه خوبی برای محافظت از کمپرسور ها می باشد.
شیر انبساط الکترونیک
شیر انبساط یا اکسپنشن ولو در این حالت را بررسی می کنیم. نیاز به اندازه گیری دقیق در کنار گسترش تکنولوژی باعث طراحی و ساخت مدل جدید اکسپنشن ولوها با مدل شیر انبساط الکترونیک گردیده که موجب دقت و سرعت بالا و باعث سهولت در فرایند خنک کاری و افزایش راندمان چیلر ها و سردخانه ها می گردد. در شیر انبساط الکترونیکی عمل کنترل میزان گاز خنک کننده (مبرد) به اپراتور مطابق باسیگنال های دریافتی از یک دستگاه کنترل الکترونیکی به صورت مستقیم انجام می پذیرد.
سیگنال ورودی از سوی کنترلر الکترونیکی به ورودی شیر انبساط به یک استپ موتور کوچک وارد می شود و توسط آن شیر به اندازه مورد نیاز باز یا بسته می شود. استپ موتور مورد استفاده در شیر انبساط الکترونیکی تا چند صدم گام در ثانیه توانایی پیش رو دارد و در بازه ظرفیت( 3000 تا 6000) گام توانایی انجام عملکرد را دارا می باشد. امروزه با توجه به احتیاج بازار شرکت های بزرگ مانند دانفوس به عنوان پیشروترین صنایع در طراحی و تواید شیرانبساط الکترونیکی فعالیت دارند.
لوله موئی چیست و نحوه کار آن چگونه است؟
لوله موئی ساده ترین نوع کنترل کننده گاز خنک کننده( مبرد) در اپراتور می باشد. به جای شیر انبساط یا اکسپنشن ولو (extension valve) در ورودی اپراتور قرار می گیرد. به دلیل تغییر قطر لوله موجب افت فشار و تبخیر مبرد مایع و تبدیل آن به گاز مبرد می شود. کاربرد لوله موئین.
بیشتر در کاربرد های سبک و ظرفیت های پایین مانند یخچال و فریزرهای خانگی و فروشگاهی می باشد. البته لازم به یادآوری است در هنگام نصب لوله موئی به طول و قطر لوله و بسته به گاز مبرد توان کمپرسور تبرید و ظرفیت تولید سرما در یخچال دقت شود و به دلیل عدم امکان تنظیم پذیری در لوله موئین درصورت انتخاب اشتباه و همچنین تغییر اجزای دیگر سیستم تبرید نیاز است که لوله موئی قبلی از سیستم خارج شده و یک عدد جدید جایگزین آن گردد.
سخن آخر
در این مقاله از وب سایت تکنو تهویه ما به بررسی شیر انبساط یا اکسپنشم ولو پرداختیم. اما نکته آخر این که هر گونه تعمیرات سیستم های سرمایشی و گرمایشی حتما بایست توسط کارشناسان فنی مجرب صورت پذیرد. شرکت تکنو تهویه اعلام آمادگی می نماید که با در اختیار داشتن کادر مجرب فنی و کارشناسان فنی خود در ارتباط با تعمیر موتورخانه در تهران و تعمیر فن کویل هر گونه شرایطی از این سیستم ها را برعهده بگیرد.